Zorgcampus Sint-Pietersmolenwijk officieel geopend

27
jun
2023

Op 2 mei van dit jaar namen de eerste bewoners hun intrek in het gloednieuwe woonzorgcentrum Sint-Pietersmolenwijk, een realisatie van de Brugse welzijnsvereniging Mintus. Eind mei werd op dezelfde locatie de kinderopvang geopend. Mintus investeert op de toekomstgerichte zorgcampus in duurzame en betaalbare zorg voor jong en ouder. De officiële opening vond vrijdag 23 juni 2023 plaats, in bijzijn van Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits.

“Zorgcampus Sint-Pietersmolenwijk biedt warme en duurzame zorg over generaties heen, in een lichtrijke en huiselijke omgeving”, zei Mintus-voorzitter Pablo ANNYS in zijn openingsspeech.

“Naast het WZC en de kinderopvang is er een centrum voor dagverzorging. Begin juli opent op deze site ook de buitenschoolse opvang De Krullevaar. We zetten met Mintus in Brugge maximaal in op betaalbare, kwalitatieve en innovatieve zorg voor mensen. Het zijn de pijlers waarop de werking van onze welzijnsvereniging al ruim vijf jaar steunt.”

Voorzitter ANNYS onderstreepte ook het belang van de gefundeerde missie die Mintus vertolkt binnen publieke (senioren)zorg.

“Mintus werd in januari 2018 gelanceerd in onze stad, met een duidelijke missie. We willen meer dan ooit een voortrekkersrol spelen binnen sterke publieke zorg. We verankeren die positie duurzaam, in tijden waarin de zorgvraag van burgers even snel evolueert als de maatschappij zelf. Statistieken tonen aan dat er tegen 2040 in Vlaanderen zowat een kwart meer mensen de pensioengerechtigde leeftijd zullen hebben. Ruim 1,7 miljoen van hen komt tegen 2040 in de levensfase die gemiddeld meer ‘zorg’ vereist dan bij jongere generaties. Om die te kunnen garanderen, is het van belang dat we ons flexibel opstellen en impactvolle zorg aanbieden.”

Die opdracht is een gedeelde verantwoordelijkheid, onderstreepte burgemeester Dirk DE FAUW:

“Deze nieuwe zorgcampus, waar Mintus kwalitatieve, duurzame en innovatieve zorg over generaties heen aanbiedt, is een van de belangrijkste investeringen van deze legislatuur. Met ons lokaal sociaal beleid willen we als stadsbestuur, samen met alle partners, een antwoord bieden op sociale uitdagingen in de stad. Het zal u niet verbazen dat de ondersteuning van jong en ouder hierbij centraal staan. Deze nieuwe zorgcampus in een schitterende omgeving nabij de Sint-Pietersplas bewijst dat Brugge om mensen draait.”

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde CREVITS woonde de officiële opening in Brugge ook bij en beklemtoonde dat de nieuwe zorgcampus een plek een lokale uitvalsbasis met een verrijkend karakter wordt:

“De zorgcampus is een schoolvoorbeeld van hoe we zorg sterk lokaal kunnen inbedden. Het wordt een bruisende plek waar jong en ouder elkaar kunnen ontmoeten en verrijken, een enorme meerwaarde voor de buurt. Die connecties moeten we meer maken”, aldus minister CREVITS.

Op termijn zullen in WZC Sint-Pietersmolenwijk 232 bewoners verblijven. Het bijbehorende centrum voor dagverzorging (CDV) biedt plaats aan 30 bezoekers. De aanpalende kinderopvang biedt capaciteit aan 36 kinderen tussen 0 en 2,5 jaar. De werking van zorgcampus Sint-Pietersmolenwijk streeft maximale verbondenheid na tussen bewoners, kinderen, de buurt en bezoekers.

(foto: ©  Peter Vanderpoorten)

Lees hier meer over zorgcampus SPMW.