Zeebrugse initiatieven versterken sociale samenhang

28
apr
2020

Ook in Zeebrugge heeft de coronacrisis een grote impact en is er bezorgdheid bij de inwoners. Buurtwerk Zeebrugge lanceerde samen met Buurtcentrum d’Oude Stoasie daarom enkele sociale projecten die het ‘coronaleed’ verzachten.

Schepen Pablo Annys: “De mensen van Buurtwerk Zeebrugge bleven niet bij de pakken zitten en hebben recent een ‘wijkpaasspel’ ontwikkeld. Deelnemers brengen daarmee kleine uitdagingen tot een goed einde brengen. Dit spel moet de verveling bij de Zeebrugse jeugd wat tegengaan, nu ze geen vrienden of klasgenoten kunnen zien. Ook gezinnen kunnen eraan deelnemen. Alles gebeurt digitaal ‘van in je kot’, en het resultaat stuur je door naar de ploeg van het buurtwerk, in ruil voor een toffe attentie. Het is een positief en laagdrempelig initiatief, dat Zeebruggenaren verstrooiing biedt in deze periode.”

Naast het wijkpaasspel circuleert er intussen een “corona-raamaffiche” in de Zeebrugse straten. Naast de opdruk “Ik mis…/Ik trek me op aan…” kunnen bewoners zelf iets invullen. “Zo peilen we op een eenvoudige manier naar de gemoedstoestand van de mensen achter de gevel”, verduidelijkt Pablo Annys. “Het is een graadmeter voor henzelf en een sociale indicator voor buren, zorgverleners en buurtwerk. De corona-raamaffiches zijn van de buurt, voor de buurt. Ze helpen de sociale interactie bevorderen, nu het contact fors onder druk staat. Deze info is voor buurtwerkers belangrijk en kan aantonen waar ondersteuning of hulp voor Zeebrugse bewoners nodig is.”

Er duiken in de Brugse deelgemeente intussen ook her en der “hartverwarmende straatnaambordjes” op. Die moeten een warm en positief gevoel geven wanneer mensen heel even naar buiten komen.

Burgemeester Dirk De fauw: “Het effect van deze bordjes is groot; zij toveren spontaan een glimlach op de gezichten. Zeebrugge is intussen een plek met een Dikkeduimstraat, een Gezelligheidsdijk en zelfs een Knuffellaan. De buurtambassadeurs zorgen ervoor dat de bordjes her en der opgekleefd worden. We willen zo van de nood een deugd maken, en het onderling sociaal contact bij straatgenoten bevorderen. Uiteraard gebeurt dit steeds vanop een correcte afstand; social distancing blijft van kracht. Toch zijn er via deze weg toffe sociale babbels mogelijk. Het helpt om de ergernis – waar we stilaan allemaal wat last van krijgen – een beetje te verzachten. Zeebrugge en zijn bewoners buigen deze crisis duidelijk in positieve zin.”