WZC Minnewater krijgt herbestemming

6
jul
2022

Huize Minnewater aan de Prof. dr. Sebrechtsstraat krijgt een nieuwe, toekomstgerichte bestemming. Het neogotische gebouw uit de negentiende eeuw dient momenteel als woonzorgcentrum. De WZC-bewoners verhuizen in het voorjaar naar de nieuwe Mintus-zorgcampus Sint-Pietersmolenwijk. Huize Minnewater wordt op termijn een multifunctionele site, op maat van de Bruggeling. Ook de dienstverlening van Hoogstraat 9 (OCMW Brugge) krijgt er nieuw onderdak.

Wie vandaag een beroep wil doen op de dienstverlening van Stad Brugge, kan voor de meeste zaken terecht in het Huis van de Bruggeling vlakbij het station. Een groot deel van de stadsdiensten is er sinds 2016 gevestigd, jaarlijks komen er zo’n 100.000 bezoekers langs. Omdat de huurtermijn van het pand zijn einde nadert, hakt de stad nu de knoop door. Er komt geen verlening van het huurcontract en het Huis van de Bruggeling verhuist op termijn richting Huize Minnewater, vlakbij de Oostmeers.

De Minnewatersite fungeert momenteel nog als Mintus-woonzorgcentrum. Na de verhuis van de WZC-bewoners naar de gloednieuwe campus Sint-Pietersmolenwijk in 2023, komt het pand virtueel leeg te staan. Stad Brugge trekt 22.751.500 euro (incl. btw) uit voor de grondige herinrichting van de site, die in de eerste helft van 2026 in gebruik genomen wordt. De dienstverlening van Hoogstraat 9 (OCMW Brugge) krijgt er nieuw onderdak.

 Schepen van Werk en Ondernemen en Sociale Zaken / voorzitter Mintus Pablo ANNYS: “In het andere bouwgedeelte komt ook een ‘Huis voor de Bruggeling’ met ruimte voor Brugse verenigingen en waar polyvalent ruimtegebruik centraal staat. In die zone wordt bijvoorbeeld verhuur van co-workingruimtes of kleine kantoorruimtes voorzien. Daarnaast zijn er heel wat beschikbare vergaderlokalen die verhuurd kunnen worden aan Bruggelingen of lokale verenigingen. Er is ruimte voor start-ups en voor bijvoorbeeld de uitbating van een fietsherstelplaats of een kinderdagverblijf.
Binnenkort starten we met de zoektocht om deze invulling te concretiseren. Zo geven we een groot deel van dit iconisch gebouw terug aan de Bruggeling: het wordt als het ware een ‘urban village’ voor de Bruggeling met tal van functies.”

KLIK HIER voor de sfeervideo van de indrukwekkende site van WZC Minnewater