Verbouwingswerken nieuw dienstencentrum Barrièrestraat van start

3
sep
2020

Op de site van de Barrièrestraat in Sint-Michiels Brugge zijn de werken gestart voor het nieuwe dienstencentrum van welzijnsvereniging Mintus. Dat centrum moet het huidige dienstencentrum Van Volden aan de Boeveriestraat vervangen.

“De verhuis uit buurt- en dienstencentrum Van Volden, dat niet meer voldoet aan de huidige infrastructuurnormen, werd in 2016 al aangekondigd,” zegt Pablo Annys, voorzitter van welzijnsvereniging Mintus. “Nu hadden we hier dus de eerste spreekwoordelijke spadesteek voor de nieuwe locatie. Op termijn verwelkomen we op de site langs de Barrièrestraat de inwoners van Sint-Michiels en de vertrouwde bezoekers van LDC Van Volden, in een dynamische en comfortabele omgeving.”

De site in de Barrièrestraat bestaat uit drie gebouwen. Twee daarvan, het kasteeltje en het koetshuis, dateren uit de 19e eeuw en kunnen beschouwd worden als onroerend erfgoed. Op de site is al de administratie van de buurt- en dienstencentra van Mintus gehuisvest, en daar komt dus een nieuw polyvalent buurtcentrum bij.

“Aan het project ging een uitgebreid buurtonderzoek vooraf,” zegt Bart Lambrecht, coördinator van de Mintus-buurt- en dienstencentra. “27 procent van de inwoners van Sint-Michiels is ouder dan 65. Doorgaans worden buurt- en dienstencentra vooral met die doelgroep geassocieerd, maar welzijnsvereniging Mintus wil de focus 100 procent op de héle buurt leggen. In de Barrièrestraat willen we jong en ouder verwelkomen, en activiteiten aanbieden voor een omgeving in beweging. Daarvoor werken we intensief samen met buurtverenigingen, buurtwerkers en buurtbewoners.”

Het dienstencentrum zal onder andere bestaan uit een cafetaria met keuken, een grote polyvalente ruimte met een capaciteit tot 80 man en enkele kleinere polyvalente ruimtes. Er wordt een terras voorzien dat grenst aan de parktuin.

“Dit dienstencentrum moet in de eerste plaats een buurthuis worden dat het publiek van Sint-Michiels en Sint-Andries bereikt,” benadrukt Pablo Annys. “We werken op de grens van twee deelgemeenten, en zetten alles op alles om Bruggelingen op deze locatie mee het verhaal van onze stad te laten schrijven. Dat gebeurt via ontmoetingsnamiddagen, culturele voordrachten, sportieve en creatieve activiteiten, noem maar op. Over generaties heen wordt de Barrièrestraat een dynamische ontmoetingsplek.”

Het nieuwe dienstencentrum van Mintus in de Barrièrestraat opent normaal gezien eind 2022 de deuren.