Sociale kruidenier De KABA viert haar tiende verjaardag

24
mrt
2021

De KABA van Welzijnsvereniging ’t Sas (OCMW Brugge) bestaat dit jaar tien jaar. Wat in 2004 begon als de kleine SAS-shop voor kwetsbare gezinnen, is vandaag uitgegroeid tot een uitgebreide sociale kruidenier. Honderden kwetsbare Bruggelingen doen er sinds 1 april 2011 een beroep op, na doorverwijzing.

De KABA is broodnodig, bevestigt het team. “Het voedingswinkeltje van vroeger dat we in samenwerking met de Voedselbank waren begonnen, kan inmiddels terugblikken op tien geslaagde en uitdagende jaren,” zegt Elke Van Mieghem, coördinator van ’t Sas. “We bieden diensten aan mensen die dat in Brugge het hardste nodig hebben. Toen we De KABA in 2011 zijn begonnen, waren we de eerste sociale kruidenier in West-Vlaanderen. We hebben een vaste stek in de Sebrechtsstraat vlakbij het Minnewaterpark, de KABAravan gaat mee op locatie en naar evenementen, en met de KABAMobiel rijden we wekelijks naar de buurten Sint-Pieters, Sint-Jozef en Zeebrugge.”

Bekijk hier de videoreportage:

De winkel biedt kwetsbare gezinnen veel meer dan alleen maar voeding. “Sociale kruidenier De KABA is een partnerproject van OCMW Brugge, Welzijnsvereniging ’t Sas, en de Stad Brugge,” zegt Pablo Annys, schepen van Sociale Zaken en voorzitter van ’t Sas. “In het kader van ons lokaal sociaal beleid proberen we de essentiële nood aan basisproducten bij kwetsbare doelgroepen te lenigen. Mensen kunnen voor een stuk gratis en voor een stuk met een vastgelegd budget voeding kopen bij De KABA, maar ook onderhoudsproducten en basisproducten voor het huishouden. De cijfers bevestigen dat de nood groot is. In het eerste werkingsjaar werden na doorverwijzing 191 winkelpassen uitgereikt; in 2020 waren er maar liefst 491 aanvragen voor een KABA-pas en 541 aanvragen voor een crisispas. Daarmee bedienen we nu doorheen het jaar 430 gezinnen in onze stad. In een ideale wereld zouden we deze steun niet hoeven te bieden, maar we zijn blij dat we toch het verschil kunnen maken voor wie het nodig heeft.”

Doorheen de jaren heeft De KABA van Welzijnsvereniging ’t Sas ook de handen in mekaar geslagen met een aantal partners. “Tweewekelijks maken leerlingen van De Kade, in het kader van ‘KABAsta’, soep met groentenoverschotten in de keuken van woonzorgcentrum Minnewater. En de KABAravan werd aangekleed naar een ontwerp van een leerling van de academie in de Arsenaalstraat. Mensen zijn ons verhaal genegen, en dat doet deugd. Klanten hebben inspraak in ons winkelaanbod, we hebben vrijwilligersbijeenkomsten, en samen met de vrijwilligers hebben we het kookboekje ‘Ikook’ uitgebracht. De KABA is een breed gedragen verhaal, dat na tien jaar steeds maar boeiender en diverser is geworden.”

Sinds de coronacrisis is het bij De KABA alle hens aan dek; de vraag naar basisgoederen is groot. Maar ze blijven het klaarspelen, dankzij het brede partnernetwerk. “Doorheen de jaren heeft De KABA een erg uitgebreid netwerk van leveranciers kunnen opzetten, waar we voedseloverschotten kunnen ophalen,” zegt Pablo Annys. “Dit leveranciersnetwerk gaven we in 2020 door aan het Europese samenwerkingsplatform FLAVOUR. Zo willen we ons met De KABA en als stad duurzaam profileren en voedseloverschotten maximaal een nieuwe bestemming geven. We hopen dat het verhaal van De KABA nog verder groeit en in onze stad verankerd blijft.”

Openingsuren De KABA (Prof. Dr. J. Sebrechtsstraat 2, 8000 Brugge)

Maandag            
10.30-12.00 & 15.00-18.00
Dinsdag              
14.00-16.30
Woensdag         
14.00-16.30
Donderdag        
10.30-12.00 & 14.00-16.30
Vrijdag
10.30-12.00 & 14.00-16.30

Mobiele Sociale Kruidenier (KABA-mobiel)

Maandag           
13.00-14.30
Sint-Pieters, Den Heerd: elke 1e, 3e en 5e maandag van de maandag
Sint-Pieters, De Dijk: elke 2e en 4e maandag van de maand

Dinsdag              
10.30-12.00
Sint-Jozef, De Garve

Woensdag         
10.00-11.30
Zeebrugge, d’Oude Stoasie: elke 1e, 3e en 5e woensdag van de maand
Zeebrugge, Albatros: elke 2e en 4e woensdag van de maand

Meer info: 050 32 76 75