Ontdek 'De Schipjes' op Open Monumentendag

7
sep
2021

‘De Schipjes’ in hartje Brugge zijn al sinds 2004 een beschermd monument. De geklasseerde huizen worden bewoond door mensen met een beperking. Je betreedt de site vanaf de straatkant en komt zo terecht in een binnentuin met 12 identieke woningen. 

Ann VANDYCKE, hoofd technische dienst OCMW Brugge: “‘De Schipjes’ ondergingen de laatste jaren een indrukwekkende energietransformatie. We wilden niet alleen het comfort voor de bewoners vergroten, maar ook investeren in energiezuinig wonen. Daarom werden alle wooneenheden gescand en gerenoveerd, zonder te raken aan het authentieke karakter. Dak- en vloerisolatie en beglazing werden duurzaam onder handen gepakt. De godshuizen hebben zelfs een mini-warmtenet gekregen: meer comfort, minder verbruik. Tegelijk begeleiden we onze bewoners en leren we hen bewust met energie omspringen. Het gaat om een allesomvattend project, dat als uithangbord voor de stad mag dienen.”

Tijdens Open Monumentendag kun je zelf ontdekken hoe ‘De Schipjes’ zijn geëvolueerd tot een duurzame én historische waardevolle woonsite. Specialisten leggen je uit hoe het renovatieproces verliep, hoe ze obstakels in het proces konden omzeilen en hoe bewoners daarbij betrokken.

Pablo ANNYS, voorzitter welzijnsvereniging Mintus: “Open Monumentendag is de gelegenheid bij uitstek voor het grote publiek om te ontdekken hoe we met onze organisatie investeren in onroerend erfgoed en in mensen. De renovatie van ‘De Schipjes’ is een klus van formaat geweest. De ruimte waarin we ingrepen moesten doen, was beperkt en we wilden in geen geval raken aan de unieke waarde en schoonheid van dit beluik. In samenwerking met interne en externe partners heeft Mintus elke aanpassing afgewogen en op een duurzame manier uitgevoerd. Het resultaat is een woonproject waarin erfgoed, innovatie en maatschappelijk engagement hand in hand gaan. We zijn er trots op dat we dit verhaal op 10 en 11 september met de bezoekers kunnen delen.”

De Schipjes zijn geopend op:

zaterdag 11 september 2021 van 14u tot 18u
zondag 12 september 2021 van 10u tot 13u en van 14u tot 18u