Gedichtenwandeling voor mantelzorg

23
jun
2022

Donderdag 23 juni is het de ‘Dag van de Mantelzorg’. Een dag om stil te staan bij de vaak onzichtbare en onmisbare krachten van de zorg. Het is een dag waar we de gigantische waarde van mantelzorgers in de verf zetten. Want de inzet en toewijding waarmee mantelzorgers zorg verlenen is meer dan bewonderingswaardig. Tot 7 juli kun je in Brugge flaneren langs gedichten over zorg, nabijheid en troost. De gedichtenwandeling is  – net als vorig jaar – gelinkt aan de Dag van de Mantelzorg.

Hoe beleef je de zorg voor een ander die je dierbaar is? Wat betekent mantelzorg voor jou? Hoe kijk jij naar nabijheid, troost, verdriet en rouw? Het zijn enkele van de vragen die ze in Brugge aan mantelzorgers hebben gesteld. Inwoners van de stad mochten zelf korte teksten of gedichten schrijven over het thema. Een aantal inzendingen zijn nu geselecteerd voor een gedichtenwandeling die je in de stad kunt ontdekken.

Naomi DE BRUYNE, coördinator Steunpunt Mantelzorg: “Bij de term ‘mantelzorg’ denken mensen spontaan aan ouderenzorg, of aan ondersteuning voor wie slecht te been is. Toch is mantelzorg een veel breder begrip. Jonge en oudere mensen krijgen ermee te maken wanneer buren, goede vrienden of familieleden plots zorg nodig hebben. Mensen uit de omgeving springen dan tijdelijk en langdurig bij, op vrijwillige basis. In die zin gaat mantelzorg over ons allemaal.”

Het verhaal van mantelzorg krijgt nu poëtisch vorm in een gedichtenwandeling. De teksten langs het parcours doen mijmeren, ontroeren of raken al wie ze lezen wil.

Schepen Pablo ANNYS: “De minst zichtbare zorg in de kijker zetten: dat is de bedoeling van deze gedichtenwandeling. We laten de inwoners van Brugge proeven van het belang van die mantelzorg, en vertellen op welke manier het in vele levens verweven zit. Een kaartje met het traject van de wandeling kun je vanaf nu afhalen in de buurtcentra Mintus, in het Huis van de Bruggeling, in de filialen van de stadbibliotheek, Huis van de Mens en bij de toeristische dienst.”

23 juni is ook officieel Dag van de Mantelzorg in heel Vlaanderen. Het maakt van deze gedichtenwandeling een puzzelstuk in een groter geheel. Bovendien staat het Brugs Mantelzorgnetwerk extra in de kijker.

Schepen Pieter MARECHAL: “Met het Brugs Mantelzorgnetwerk kunnen we mensen informatie op maat over dit zorgmodel geven. Er bestaan heel wat initiatieven voor mantelzorgers, maar vaak zien mantelzorgers door het administratieve bos de bomen niet meer. Hoe het precies zit met tegemoetkomingen, attesten, verlofstelsels en andere zaken: daar helpt het netwerk een handje bij. Tijdens de Mantelzorgcafés organiseren we ontmoetingen met gelijkgestemden, om ervaringen en tips te delen.”

Dit najaar zal de Gedichtenwandeling nog heel even prominent aanwezig zijn in Brugge. Dat gebeurt tijdens het Stadsfestival Knooppunten, van 17 tot 24 september.