Frietjes in ruil voor de prik

26
jan
2023

Een portie krokante en dampende frietjes in ruil voor de griepprik: dat kreeg het personeel van WZC De Vliedberg deze week cadeau. De vaccinatie vond de voorbije maanden plaats, het woonzorgcentrum behaalt moeiteloos een vaccinatiegraad van 80%. In ruil voor dat engagement komt er dus lekkers op het bord, of beter: in de puntzak.

‘Laat griep deze winter in de kou staan’. Met die slogan lanceerde de Vlaamse Overheid in het najaar van 2022 een nieuwe griepvaccinatiecampagne. Vooral 50-plussers, zwangere vrouwen, mensen met een chronische aandoening en zorgmedewerkers kregen het advies om de prik te nemen. De Brugse Welzijnsvereniging Mintus beloofde een bezoek van een frietmobiel in het WZC dat een vaccinatiegraad van minstens 80% behaalde. WZC De Vliedberg aan Ruddershove ging met de eer lopen.

Christel DESUTTER, hoofd preventiedienst IDPBW: “Drie jaar na de eerste corona-uitbraak blijft het personeel in de zorgsector waakzaam voor de griepbesmetting. Een vaccin is nog steeds de meest efficiënte manier om het virus een halt toe te roepen. Naast het vaccin tegen COVID-19, hebben onze medewerkers de voorbije maanden dus voor een ‘traditionele’ griepprik gekozen. Aangezien de vaccinatiegraad in WZC De Vliedberg boven de 80% zit, belonen we onze medewerkers met een smakelijk extraatje.”

Een frietmobiel hield donderdag halt aan WZC De Vliedberg aan Ruddershove.

Schepen Pablo ANNYS: “De cijfers liegen er niet om: de griep treft elke winter zeker 10% van de bevolking. In de meeste gevallen blijven de gevolgen beperkt, maar het virus kan ernstige gevolgen hebben bij risicogroepen. Een jaarlijkse griepprik is de beste manier om dat gevaar te ontwijken. WZC De Vliedberg behaalde een vaccinatiegraad van 80% en werpt zo een stevige buffer op tegen mogelijke besmetting. Daar mag iets tegenover staan, en wat smaakt er beter dan een portie verse friet?”

OCMW Brugge heeft de griepprik in het najaar van 2022 gratis aangeboden aan alle personeelsleden. Ook in de andere woonzorgcentra van Mintus liet een aanzienlijk percentage van de bewoners en medewerkers zich vaccineren. Maar de frietjes… die waren enkel voor De Vliedberg!