UPDATE: VEELGESTELDE VRAGEN - Coronacrisis & preventie in wzc's en cdv's

16
apr
2020

UPDATE 29 oktober 2020

De strikte voorzorgsmaatregelen van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid om de verspreiding van Covid-19 tegen te gaan, worden voortdurend bijgesteld. De maatregelen die voor onze woonzorgcentra (wzc's) gelden, roepen allicht vragen op bij families en naasten van bewoners. We geven hier de nodige antwoorden en meest recente updates.

Wat houdt de huidige bezoekregeling in?

  • Vanaf 29 oktober 2020 is slechts één vaste bezoeker per bewoner toegestaan. We vragen om op voorhand door te geven wie de vaste bezoeker is.
  • Bezoek is toegelaten op weekdagen van 8.30 tot 16.30. In het weekend kunnen we geen bezoek toestaan.
  • Het blijft verplicht om je te registreren aan de ingang, een chirurgisch mondmasker te dragen en een goede handhygiëne aan te houden.
  • Het betreden van de leefruimtes van de afdelingen is niet toegestaan.
  • Bewoners meenemen voor een uitstap wordt ten zeerste afgeraden. Wanneer je dit toch wilt doen, kan er op basis van een risico-inschatting voor gekozen worden om de bewoner in quarantaine te plaatsen en te laten testen.
  • Bezoek bij bewoners die Covid-positief zijn, raden we ten zeerste af.
  • Wijzigingen in deze maatregelen worden steeds bepaald op basis van de evolutie van de coronacijfers in de regio Brugge en binnen de wzc’s.

Kunnen kinderen op bezoek komen in het wzc?

Kinderen boven de 12 jaar die zijn opgegeven als geregistreerde bezoeker, kunnen op bezoek komen. Ook zij dragen een chirurgisch mondmasker en respecteren de afstand tot de bewoner, medewerkers en andere bezoekers.

Mogen honden meekomen naar het wzc?

Honden zijn momenteel niet toegelaten in het wzc.

Is de cafetaria open?

De cafetaria is gesloten conform de regels voor de horeca.

Wat als een bewoner besmet is?

Van het moment dat een bewoner besmet is (bevestigd door een positieve test of bij het vertonen van symptomen) zal hij/zij in contact-druppelisolatie worden geplaatst. Dit wil zeggen dat hij/zij de kamer niet mag verlaten.

De medewerkers zullen een masker, een overschort, een faceshield en handschoenen dragen.

Het afval, de was van het bed- en badlinnen en de afwas worden apart verwerkt. Voor de persoonlijke was raden we aan om die door de wasserij van het wzc te laten doen.

In de voorziening met een Covid-afdeling worden deze bewoners naar deze afdeling verhuisd.

Worden nieuwe bewoners opgenomen in de wzc's van Mintus?

Er kunnen bewoners worden opgenomen in de wzc’s, zowel vanuit de ziekenhuizen als de thuissituatie. Er moet wel worden aangetoond dat de bewoner al een negatieve test heeft gehad, thuis of in het ziekenhuis. In het wzc zal een tweede keer worden getest. Totdat het resultaat van deze test negatief is, zal de bewoner gevraagd worden op zijn/haar kamer te blijven. Hij/zij mag tijdens de kamerisolatie geen bezoek ontvangen.

Kunnen geplande onderzoeken in het ziekenhuis doorgaan?

Geplande dringende onderzoeken kunnen doorgaan in de ziekenhuizen. Het vervoer ernaartoe gebeurt door professionele diensten. De familie kan de bewoner wel begeleiden, conform de richtlijnen in de ziekenhuizen.

Kan ik afscheid nemen van een familielid dat in het wzc woont en zich in de terminale fase bevindt?

Dit kan. Contacteer hiervoor de afdeling waar uw familielid verblijft. Voor bewoners die besmet zijn, worden extra voorzorgsmaatregelen voorzien.

Worden de bewoners en medewerkers van de wzc's getest op corona?

Momenteel wordt enkel nog getest bij bewoners en medewerkers die voldoen aan de gevalsdefinitie, of die een hoogrisicocontact hebben gehad.

Is er voldoende beschermingsmateriaal in de wzc's?

Momenteel is voldoende beschermingsmateriaal en ontsmettingsmateriaal aanwezig.

Er werd een strategische voorraad aangelegd, zodat we nieuwe golven zonder problemen kunnen doorkomen.


De cdv’s (Centra voor Dagverzorging) zijn open.

Heb je nog vragen? Neem dan gerust contact op met het woonzorgcentrum. 

Ook Stad Brugge doet er alles aan om (kwetsbare) senioren tijdens de coronacrisis maximaal te ondersteunen. Raadpleeg de info via deze link.