UPDATE: VEELGESTELDE VRAGEN - Coronacrisis & preventie in wzc's en cdv's

16
apr
2020

UPDATE 1 juli 2021

De voorzorgsmaatregelen van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid om de verspreiding van Covid-19 tegen te gaan, worden voortdurend bijgesteld. De maatregelen die voor onze woonzorgcentra (wzc's) gelden, roepen allicht vragen op bij families en naasten van bewoners. We geven hier de nodige antwoorden en meest recente updates.

Wat houdt de huidige bezoekregeling in?

 • Het blijft verplicht om je te registreren aan de ingang, een chirurgisch mondmasker te dragen en een goede handhygiëne aan te houden.
 • Het betreden van de leefruimtes van de afdelingen is niet toegestaan.
 • Bezoek kan steeds plaatsvinden in buitenlucht met max. 10 personen, weliswaar steeds met chirurgisch mondmasker en met 1,5m afstand tot de bewoner.
 • Bezoek bij bewoners die Covid-positief zijn, raden we ten zeerste af.
 • U komt niet op bezoek indien u symptomen vertoont of indien u een hoogrisicocontact bent.

Wijzigingen in deze maatregelen worden steeds bepaald op basis van de evolutie van de coronacijfers in de regio Brugge en binnen de wzc’s.

 

Met hoeveel personen mogen we op bezoek komen?

Vanaf nu maken we onderscheid tussen 4 vaste nauwe contacten en sociale contacten:

 • De 4 vaste nauwe contacten:

  • Een bewoner kan 8 nauwe contacten hebben die elke 2 weken kunnen wisselen.
  • De nauwe contacten kunnen met 2 samen op bezoek komen, indien deze uit hetzelfde huishouden komen.
  • Deze nauwe contacten mogen het chirurgisch mondmasker afnemen op de kamer, maar we vragen dit te doen met de grootste voorzichtigheid. Bij verplaatsingen van en naar de kamer, in de tuin… blijft het mondmasker steeds aan.
  • Indien er een medewerker op de kamer is, vragen we het mondmasker terug op te zetten.

 • De sociale contacten:
 • Het aantal sociale contacten zijn onbeperkt en kunnen ook onbeperkt wisselen.
 • Sociale contacten mogen met 2 op bezoek komen, dragen een chirurgisch mondmasker en respecteren een veilige afstand tot de bewoner.


Kunnen kinderen op bezoek komen in het wzc?

Kinderen zijn toegelaten en worden opgegeven als geregistreerde bezoeker. Vanaf 12 jaar dragen ook zij een chirurgisch mondmasker en respecteren ze de afstand tot de bewoner, medewerkers en andere bezoekers.


Mogen honden meekomen naar het wzc?

Honden zijn toegelaten in het wzc aan de leiband.


Is de cafetaria open?

De cafetaria is toegankelijk voor de bewoner met zijn nauwe of sociale contacten en kunnen zowel binnen als buiten zitten. Externen worden niet toegelaten.

Zoals in de horeca volgen wij de regels van maximaal 1 bewoner en 3 bezoekers aan één tafel. In de cafetaria verplaatst u zich met chirurgisch mondmasker en respecteert u de afstand tot anderen bij het afhalen van drankjes aan de bar.

Wat als een bewoner besmet is?

Van het moment dat een bewoner besmet is (bevestigd door een positieve test of bij het vertonen van symptomen), zal hij/zij in druppelcontactisolatie worden geplaatst. Dit wil zeggen dat hij/zij de kamer niet mag verlaten.

De medewerkers zullen een masker, een overschort, een faceshield en handschoenen dragen.

Het afval, de was van het bed- en badlinnen en de afwas worden apart verwerkt. Voor de persoonlijke was raden we aan om die door de wasserij van het wzc te laten doen.

In de voorziening met een Covid-afdeling worden deze bewoners naar deze afdeling verhuisd.


Worden nieuwe bewoners opgenomen in de wzc's van Mintus?

Er kunnen bewoners worden opgenomen in de wzc’s, zowel vanuit de ziekenhuizen als de thuissituatie. Indien de bewoner nog niet volledig werd gevaccineerd, moet er wel worden aangetoond dat de bewoner al een negatieve test heeft gehad, thuis of in het ziekenhuis. In het wzc zal een tweede keer worden getest. Totdat het resultaat van deze test negatief is, zal de bewoner gevraagd worden op zijn/haar kamer te blijven. Hij/zij mag tijdens de kamerisolatie wel bezoek ontvangen.

Kunnen geplande onderzoeken in het ziekenhuis doorgaan?

Geplande onderzoeken kunnen doorgaan in de ziekenhuizen. Het vervoer ernaartoe kan door de familie of door professionele diensten gebeuren.


Kan ik afscheid nemen van een familielid dat in het wzc woont en zich in de terminale levensfase bevindt?

Dit kan. Contacteer hiervoor de afdeling waar uw familielid verblijft. Voor bewoners die besmet zijn, worden extra voorzorgsmaatregelen voorzien.

Is er voldoende beschermingsmateriaal in de wzc's?

Er is steeds voldoende beschermingsmateriaal en ontsmettingsmateriaal aanwezig.


De cdv’s (Centra voor Dagverzorging) zijn open.Heb je nog vragen? Neem dan gerust contact op met het woonzorgcentrum. 

Ook Stad Brugge doet er alles aan om (kwetsbare) senioren tijdens de coronacrisis maximaal te ondersteunen. Raadpleeg de info via deze link.