UPDATE FAQ - coronacrisis & preventie in WZC's en CDV's

16
apr
2020

UPDATE 15 oktober 2020

De maatregelen voor onze woonzorgcentra (wzc's) om het coronavirus te helpen indijken, roepen heel wat vragen op bij families en naasten van bewoners. We geven hier de nodige antwoorden en meest recente updates.

Wat houdt de huidige bezoekregeling in?

Sinds 1 september 2020 is bezoek op de kamer opnieuw toegelaten. Er mogen maximaal 2 bezoekers tegelijk langskomen bij een bewoner. Er moet ook rekening gehouden worden met het maximale aantal personen dat in de sociale bubbel van de bewoner is toegelaten (momenteel 3).

We vragen op voorhand door te geven wie de 3 vaste bezoekers zijn.

Het dragen van een chirurgisch mondmasker en een goede handhygiëne blijven verplicht.

Het betreden van de leefruimtes van de afdelingen is niet toegestaan.

Een wandeling in de tuin van het wzc kan wel indien de veiligheidsafstand gerespecteerd kan worden.

Bewoners meenemen voor een uitstap of restaurantbezoek wordt ten zeerste afgeraden. Indien dit toch gebeurt, kan er op basis van een risico-inschatting voor gekozen worden om de bewoner in quarantaine te plaatsen en te laten testen.

Bezoek bij Covid-positieve bewoners blijft niet toegelaten.

Deze regeling blijft van kracht zolang de coronacijfers in de voorziening en in Brugge onder controle zijn.

Kunnen kinderen op bezoek komen in het wzc?

Kinderen kunnen mee op bezoek komen. Ook zij dragen in de mate van het mogelijke een mondmasker. Zij blijven steeds bij de bezoeker en de bewoner, en mogen niet vrij rondlopen in het gebouw. Ook het betreden van andere kamers is niet toegestaan.

Mogen honden meekomen naar het wzc?

Honden mogen meekomen. Zij moeten steeds aan de leiband gehouden worden.

Is de cafetaria open?

De cafetaria is open. Hier gelden dezelfde voorzorgsmaatregelen als voor de horeca. Dat wil zeggen dat er gewerkt wordt met bediening aan tafel. De tafels staan ver uit elkaar, en het mondmasker moet zo veel mogelijk aanblijven.

Alleen de voorziene plaatsen kunnen worden ingenomen. Extra tafels en stoelen, of het verplaatsen van tafels en stoelen zijn dus niet toegelaten. Indien er geen plaats meer is, vragen we u om op een later tijdstip terug te komen.

Wat als een bewoner besmet is?

Van het moment dat een bewoner besmet is (bevestigd door een positieve test of bij het vertonen van symptomen), zal deze in contact-druppelisolatie worden geplaatst. Dat wil zeggen dat hij de kamer niet mag verlaten. De medewerkers zullen een masker, een overschort en handschoenen dragen (en in sommige gevallen ook een spatbril of faceshield).

Het afval, de was van het bed- en badlinnen en de afwas worden apart verwerkt. Voor de persoonlijke was raden we aan deze door de wasserij van het wzc te laten doen.

In de voorziening met een Covid-afdeling worden deze bewoners verhuisd naar deze afdeling.

Worden nog nieuwe bewoners opgenomen in de wzc's van Mintus?

Er kunnen bewoners worden opgenomen in de wzc, zowel vanuit de ziekenhuizen als de thuissituatie. Er moet wel worden aangetoond dat de bewoner thuis al een negatieve test heeft gehad. Er zal een tweede keer worden getest in het wzc. Tot het resultaat van deze test negatief is, zal de bewoner gevraagd worden op zijn kamer te blijven. Hij mag tijdens de kamerisolatie wel bezoek ontvangen.

Kunnen geplande onderzoeken in het ziekenhuis doorgaan?

Geplande onderzoeken kunnen opnieuw normaal doorgaan in de ziekenhuizen.

Kan ik afscheid nemen van een familielid dat in het wzc woont en zich in de terminale fase bevindt?

Dit kan. Contacteer hiervoor de afdeling waar uw familielid verblijft. Voor bewoners die besmet zijn, zullen extra voorzorgsmaatregelen worden voorzien.

Worden de bewoners en medewerkers van de wzc's getest op corona?

Momenteel wordt er alleen nog getest bij bewoners en medewerkers die voldoen aan de gevalsdefinitie of die een hoog-risicocontact hebben gehad.
Ook medewerkers die terugkeren uit een rode zone, kunnen worden getest.

Is er voldoende beschermingsmateriaal in de wzc's?

Momenteel is voldoende beschermingsmateriaal beschikbaar. Ook ontsmettingsmateriaal is er voldoende aanwezig.

Er wordt ook een strategische voorraad aangelegd, zodat we een eventuele nieuwe golf zonder problemen kunnen doorkomen.

De CDV's (Centra voor Dagverzorging) zijn opnieuw open.

Heb je nog vragen? Neem dan gerust contact op met het woonzorgcentrum. 

Ook Stad Brugge doet er alles aan om (kwetsbare) senioren tijdens de coronacrisis maximaal te ondersteunen. Raadpleeg de info via deze link.

Deel deze pagina