Expo 'Nevel en Mist' te gast in Sint-Pietersmolenwijk

10
jun
2024

Nog tot 31 augustus loopt in WZC Sint-Pietersmolenwijk in Brugge de minitentoonstelling ‘Nevel en mist’. De expo is een ode van Kristin Leys aan haar vader Herman, die de ziekte van Alzheimer had en eraan overleed. ‘Nevel en Mist’ was eerder al in Aalter te zien.

Kaat BAEKE, verantwoordelijke wonen en leven WZC SPMW: “Het verhaal van Kristin en haar vader is bijzonder en ontroerend. Als dichter schreef Herman Leys gedichten over het leven met dementie, nadat hij zijn diagnose kreeg. Kristin zette de gevoelens die in de teksten zitten, later op doek. De combinatie van de teksten en schilderijen levert een verrassend, verstillend en confronterend resultaat op.”

Herman Leys ervoer eind jaren ’90 de eerste ‘vreemde’ gewaarwordingen. Denken, voelen en observeren werden plots lastiger. Het bleek een gevolg van progressieve dementie, veroorzaakt door de ziekte van Alzheimer. Leys probeerde zijn gevoel te verklanken in korte, zeer toegankelijke gedichten. Een aantal ervan verschenen in zijn laatste dichtbundel ‘Eeuwig Misschien’, in 2004.

Kaat BAEKE: “Kristin selecteerde zes gedichten en vertaalde ze in zes schilderijen. ‘Nevel en mist’ was de start van een project dat rondreist naar woonzorgcentra, dagcentra en allerlei dementievriendelijke organisaties. We zijn blij dat ons WZC Sint-Pietersmolenwijk het verhaal mee helpt verspreiden en de bewustwording rond dementie verder doet groeien.”

Voorzitter Pablo ANNYS: “Deze kleine tentoonstelling onderstreept hoe we binnen Mintus en onze woonzorgcentra en dagverzorgingscentra, naar ouderenzorg en mensen met dementie kijken. Ongeacht de fase van de ziekte waarin mensen zitten, hebben ze nog steeds een eigen stem en kijk op de dingen. Zelfs al is die kijk gehuld in ‘nevel en mist’, de onderliggende boodschap helpt ons de ziekte nog beter te begrijpen en onze zorg en ondersteuning erop af te stemmen. Deze expo is een hart onder de riem voor de betrokken bewoners, hun naasten en het hele zorgteam.”

‘Nevel en Mist’ kun je bezoeken tijdens de openingsuren van WZC Sint-Pietersmolenwijk.