Dokters van de Wereld houden consult in 't Sas

3
jul
2019

Dokters van de Wereld dient sinds een jaar medische zorg toe aan inwoners van Brugge die moeilijk toegang vinden tot de reguliere gezondheidszorg. Elke vrijdagvoormiddag kunnen de meest kwetsbaren op consultatie bij een arts of verpleegkundige in de antennepost van Dokters van de Wereld in het inloophuis ’t Sas te Brugge. De patiënten die er langskomen zijn over het algemeen ‘gewone’ Belgen met de Belgische nationaliteit, dakloos, mannelijk en van middelbare leeftijd.

“Binnen inloophuis ’t Sas merken we bij bepaalde bezoekers heel wat medische problemen, zowel fysiek als psychisch”, vertelt voorzitter Pablo Annys. “De toegang tot de nodige medische zorg is voor hen niet altijd vanzelfsprekend door financiële of mentale problemen, of omdat ze niet aangesloten zijn bij een ziekenfonds. Daarom hebben we besloten om medische permanentie te organiseren in samenwerking met Dokters van de Wereld.”

Eind 2017 werd de antennepost van Dokters van de Wereld opgestart in het inloophuis. De consultaties vinden plaats in een goed uitgerust kabinet met een onderzoekstafel en een kleine apotheek met basismedicatie. Zes dokters en zeven verpleegkundigen bemannen elke maand vrijwillig één keer de post. Zodra de gezondheid van de cliënt opnieuw stabiel is, buigen sociale assistenten van het OCMW en het inloophuis zich over de administratieve kopzorgen van deze mensen.

“De patiënten die we in Brugge zien, hebben een duidelijk profiel” vertelt Alexis Andries, directeur van de Vlaamse projecten voor Dokters van de Wereld. “83% van de patiënten heeft de Belgische nationaliteit, 80% is een man en de gemiddelde leeftijd is 43 jaar. Wat opvalt is dat 78% dakloos is; het gaat dus vooral over ‘gewone’ Belgen in armoede, die geen ziekenfondsaansluiting hebben, aan zorguitstel doen of bij wie de zorgband opnieuw moet worden opgebouwd.Ze kloppen aan met tandproblemen, verslavingsproblemen en chronische ziekten, zoals diabetes of huidaandoeningen.”

In 2019 kwamen al 16 mensen langs met een medische vraag in inloophuis 't Sas. Twaalf van hen konden op consultatie bij de verpleegkundige of dokter. Vier personen werden na het onthaalgesprek niet doorverwezen naar een reguliere arts. “De antennepost van Dokters van de Wereld wil een opstap zijn naar de reguliere gezondheidszorg. We helpen er de meest kwetsbare inwoners van de stad. Het is dus niet de bedoeling om een alternatief circuit te creëren, waar iedereen met een medische zorgvraag terecht kan", besluit Pablo Annys.