Dag van het therapiedier

17
nov
2022

17 november is het de dag van het therapiedier. Op deze dag bedanken we alle dieren die elke dag het leven mooier en aangenamer maken in zorginstellingen en daarbuiten. Een dier kan stress reducerend werken, je aan het lachen brengen, aanzetten tot beweging en spel, je gezelschap houden, een rustgevend gevoel geven... Redenen genoeg dus om deze beestjes eens in de kijker te zetten.

In woonzorgcentrum Van Zuylen zijn er een aantal dieren aanwezig, de kat Felix en de honden Gipsy en Victor. De aanwezigheid van de dieren is een troef zowel voor medewerkers, bewoners als bezoekers. De huisdieren bieden gezelschap, affectie en warmte.

De kat Felix draagt bij aan de huiselijke sfeer op het tweede verdiep. Bewoonster Marie-Claire heeft altijd al katten in huis gehad. Een kat in haar nabijheid hebben brengt haar dan ook tot rust. Ze geeft regelmatig eten aan Felix en soms komt hij in de avond op haar bed liggen. 

Bewoner Raymond is verheugd dat zijn hondje Gipsy bij hem mag inwonen in het woonzorgcentrum. Raymond is nog zeer fit en de regelmatige wandelingen met Gipsy zullen daar zeker voor iets tussen zitten. Raymond is zeer dankbaar dat de hond hem op zijn oude dag gezelschap mag houden. In zijn kamer hangt een tekstje: "de vriendschap van een hond is vriendschap voor het leven". Raymond en Gipsy zijn een onafscheidelijk duo: "ik zorg voor het hondje en zij zorgt voor mij". 

Op de gelijkvloers bewaakt de hond Victor de bewoners en daar wordt hij natuurlijk uitgebreid voor beloond door medewerkers, bewoners en bezoekers van het woonzorgcentrum. Een bewoner zat eens vast met haar been, Victor was alert en begon te blaffen om aan te geven dat er iets gaande was.

De bewoners spreken vol lof over de dieren. Ook medewerkers beginnen spontaan te glimlachen wanneer ze vertellen over de dieren die het woonzorgcentrum nog een tikkeltje warmer en gezelliger maken. Een gezellige bende dus daar in Van Zuylen!