Brugge voorziet “troostplaatsen” om ruimte te geven aan rouwervaringen

24
jun
2021

Als eerste “Compassionate City” van Vlaanderen wil Brugge thema’s als verlies, overlijden, verdriet, rouw, ziekte, en mantelzorg bespreekbaar maken en erkennen. Tijdens de coronacrisis werden veel Bruggelingen met deze onderwerpen geconfronteerd. Daarom zijn er, op initiatief van verscheidene organisaties, in Brugge “troostplaatsen” ingericht om ruimte te geven aan de rouwervaringen van inwoners.

In samenwerking met organisaties als AZ Sint-Lucas Brugge, het Agentschap Natuur en Bos, Samana, CM Gezondheidsfonds, het Huis van de Mens, en Ferm werd een aantal van deze initiatieven gebundeld op een overzichtelijke kaart, die terug te vinden is op www.brugge.be/rouwen-in-de-publieke-ruimte

“Op deze website staat een overzicht van alle troostplaatsen in onze stad,” zegt schepen van Sociale Zaken Pablo Annys. “Je vindt er de nieuwe initiatieven terug, zoals de troostplekken van Ferm en de Wensbomen, maar ook rouwplaatsen die al langer bestaan, zoals de mijmerplek ‘Onvoltooid’ in het Tillegembos.”

Pieter Marechal, schepen van Welzijn, benadrukt dat er ook na het coronatijdperk blijvende aandacht zal zijn voor rouw en verlies in de publieke ruimte: “In de toekomst zullen er zeker nog troostplaatsen bijkomen. We gaan ook acties op het getouw zetten om rouw en verlies op een toegankelijke manier een plaats te geven in onze stad. Dat zal onder meer gebeuren door ‘troostwandelingen’.”

De foto toont één van de troostplaatsen in de Steenbrugse Bosjes.