Boekenruilkastjes voor Sint-Pieters

13
jan
2023

Koken met voedseloverschotten, een deelfrigo, een naaiatelier, een sociale wasserette: bij Sint-Pieters Deelt zijn de deelinitiatieven aardig ingeburgerd. Sint-Pieters Deelt is een buurtwerkconcept dat goederen en diensten in de wijk zo veel mogelijk probeert te delen. Rolstoelfietsen, riksja’s, speelgoed: het wordt allemaal gebruikt en hergebruikt door buurtbewoners. Sint-Pieters krijgt er nu twee boeken- en puzzelruilkasten bij.

Patrick ANTHONE, Buurtwerk Sint-Pieters: “De verschillende acties van dit concept werden telkens gestart op vraag van een aantal wijkbewoners. Ze laten ons weten waar de noden zitten, wij spelen erop in. Waar mogelijk betrekken we de mensen ook bij de realisatie van elke actie. Zo gaan een aantal vrijwilligers uit Sint-Pieters op woensdag en vrijdag aan de slag met voedseloverschotten. Ze toveren er een heerlijk verse maaltijd uit. Anderen zijn peter of meter van de deelfrigo of de plantenruilkastjes, of rijden rond met de fietsriksja.”

Omdat de deelformule zo’n succes is, komen er nu ook twee boeken- en puzzelruilkastjes bij in Sint-Pieters. De kastjes staan opgesteld op de hoek van de Sint-Pieterskerklaan en de Palingstraat en aan buurtcentrum Den Heerd langs de Beekweg.

Patrick ANTHONE: “Inwoners van Sint-Pieters kunnen hier boeken en puzzels achterlaten en omruilen. Net als bij de deelfrigo en de plantenruilkasten houden vrijwillige meters en peters een oogje in het zeil. Zo kunnen de mensen van Sint-Pieters in hun vrije tijd kosteloos genieten van literatuur en ontspanning.”

De deelkastjes werden op 12 januari feestelijk ingehuldigd, in het bijzijn van schepen Pablo Annys, schepen Mathijs Goderis en burgemeester Dirk De fauw. Ze deden een duit in het zakje – of beter: in de ruilkast.

Schepen Mathijs GODERIS: “Buurtorganisaties verrassen ons maar al te vaak met hun creativiteit en dat zorgt voor prachtige resultaten. De Brugse buurten leven, dat is wel duidelijk. We kregen al een mooie variatie aan aanvragen voor buurtinitiatieven. Zo werd vorig jaar in februari nog een plantenruilkastje gerealiseerd in Sint-Pieters. Nu kunnen de buurtbewoners ook boeken- en puzzels met elkaar delen. Het zorgt voor huiselijke warmte en gezelligheid en daar hebben we allemaal nood aan. Wij steunen de Brugse buurten ten volle in het opzetten van dergelijke verbindende projecten.”

Pablo ANNYS: “Ik schenk graag het fotoboek ‘SLUIT[ER]TIJD’, een project dat tijdens de lockdown te zien was op de site van de DuPont-fabriek aan de Komvest. Gedurende enkele maanden konden voorbijgangers op de buitenmuur van de fabriek, verrassende en artistieke beelden over de coronacrisis in de stad bewonderen. Het boek is een mooie weergave van een uniek initiatief, in een niet zo makkelijke periode. Wie het boek in handen krijgt, kan er doodgewoon van genieten en bij mijmeren. We hopen dat andere buurtbewoners het voorbeeld volgen, en hier een hap leesvoer of een fijne puzzel achterlaten.”

Burgemeester Dirk DE FAUW: “Voor de vervaardiging van de twee nieuwe boeken- en puzzelruilkasten werd een beroep gedaan op onze dienst Facilitair Beheer. We zijn heel blij dat we hieraan konden meewerken. Deze ruilkastjes zorgen voor sociale cohesie in de buurt en dat vinden wij vanuit het stadsbestuur heel belangrijk. Het zorgt voor verbondenheid tussen de buurtbewoners en is een krachtig hulpmiddel in onze strijd tegen eenzaamheid. Zoals vele andere gewaardeerde initiatieven van Sint-Pieters (Deelt) brengen deze nieuwe boeken- en puzzelruilkasten mensen samen en dat is hartverwarmend.”