900 speelpakketten geven jonge gezinnen duwtje in de rug

25
jun
2020

De impact van de voorbije ‘coronamaanden’ blijft groot. Vooral gezinnen met jonge kinderen moesten maandenlang een complexe evenwichtsoefening maken, met minder sociale contacten. Stad Brugge en OCMW Brugge pikken hierop in, door de komende weken 900 speelpakketten in de stad uit te delen. Huis van het Kind Brugge coördineert het project.

“We weten allemaal dat kinderen nood hebben aan sociaal contact, spel, ruimte en begeleiding,” zegt schepen van Sociale zaken Pablo Annys. “Voor gezinnen in een appartement of met een beperkt inkomen, waren de voorbije maanden bijzonder zwaar. (Tele)werk of gewoon thuis zijn in combinatie met de voltijdse zorg voor kinderen, schoolbegeleiding en emotionele ondersteuning bleek voor veel mensen een bijzonder zware uitdaging. Het zorgde er ook voor dat heel wat gezinnen tijdens de lockdown onder de radar verdwenen.”

Met 900 speelpakketten halen Stad Brugge en OCMW Brugge de band met gezinnen weer aan. De verdeling, net voor de zomervakantie, wordt verzorgd door de hulpverleners die de gezinnen ondersteunen, maar ook door professionals van onder andere het buurtwerk. De pakketten zijn bedoeld voor gezinnen die bij het OCMW in begeleiding zijn, maar ook betrokken partnerorganisaties en doorverwijzers kunnen gezinnen doorgeven.

“In de eerste plaats willen we kinderen met de spelpakketten volop laten spelen,” legt Laurence Coene van het Huis van het Kind Brugge uit. “Daarnaast geven we gezinnen een duwtje in de rug. Via de contacten bij het uitdelen, polsen we naar hun algemeen welzijn en trachten we een antwoord te geven op eventuele noden of vragen. Sociale diensten, buurtwerkers en ‘outreachers’ spelen hier een sleutelrol in.”

Het uitdelen van de 900 pakketten wordt mee mogelijk gemaakt door de relancemaatregelen van Stad Brugge. Die maatregelen moeten de stad en het sociaal weefsel na de voorbije maanden duurzaam reactiveren.

“De speelpakketten bevatten spel- en knutselmateriaal om de creativiteit van kinderen te stimuleren”, zegt schepen van Jeugd Mathijs Goderis. “Zo krijgen de jongste inwoners van de stad extra positieve impulsen, wat afstraalt op het hele gezin. We zijn ervan overtuigd dat de contacten bij de verdeling inspirerend zullen werken en ons zullen helpen om de relancemaatregelen na de crisis duurzaam te installeren en te valideren. Zo bouwen we verder aan een warme stad, waar alles draait om mensen.”

Deel deze pagina