Nieuw digitaal kinderopvangplatform voor Brugge gelanceerd

19
mrt
2021

De website www.kinderopvangbrugge.be is omgevormd en uitgebreid tot een “slim” kinderopvangplatform voor Brugge en de deelgemeenten. Huis van het Kind Brugge wil hiermee, samen met de volledige kinderopvangsector, het aanbod nog duidelijker, toegankelijker en overzichtelijker maken. Zo kan iedereen op tijd een plaatsje in een kinderopvanginitiatief in de buurt krijgen.

“Het opvangaanbod in Brugge is breed, maar we weten dat niet iedereen er zomaar zijn/haar weg in vindt,” zegt Bieke Vanfleteren, regisseur Kinderopvang binnen de cel Lokaal Beleid. “Daarom kreeg de website www.kinderopvangbrugge.be een grondige opfrisbeurt. Het is nu een efficiënt portaal, waarop ouders gericht kunnen zoeken naar de kinderopvang die bij hen past. Locaties, flexibele uren, en de mogelijkheid voor acute opvang van zieke kinderen; we hebben overal rekening mee gehouden. Daarnaast zal het platform ons interessante anonieme gegevens bezorgen, waarmee we de opvangnood in verschillende buurten kunnen monitoren.”

De website is voorzien van een slimme en gebruiksvriendelijke zoekfunctie. Ouders kunnen zich registreren, hun favoriete locaties aanduiden, een favorietenmap samenstellen, en een aanvraag voor één of meerdere opvangplaatsen aanduiden. Aanbieders van kinderopvang kunnen aangeven of er plaatsen beschikbaar zijn.

“Met dit nieuwe systeem sparen jonge gezinnen heel wat tijd en heen-en-weergeloop uit,” zegt Pablo Annys, schepen van Sociale Zaken. “Op Brugs grondgebied zijn er 81 opvanglocaties met meer dan 1800 plaatsen voor kinderen tussen 0 en 3 jaar. Het loont dus wel de moeite om alle informatie te bundelen en vlot beschikbaar te maken. Op het digitaal kinderopvangplatform ontdek je met een paar klikken alles over de kinderdagverblijven, onthaalouders en locaties voor buitenschoolse kinderopvang. Het beleid binnen de opvanginitiatieven wordt geduid, en je kan een aanvraag doen op één of meerdere locaties. Zo willen we in de toekomst vermijden, dat gezinnen op heel wat wachtlijsten terechtkomen en plaatsen innemen die eigenlijk alweer vrijgegeven zijn.”

Het kinderopvangplatform is gekoppeld aan een persoonlijk account, waarmee ouders hun aanvragen kunnen beheren en de status van hun dossier kunnen raadplegen.

“De vraag naar kinderopvangplaatsen in onze stad wordt steeds groter,” zegt Pablo Annys. “Ouders hebben er dus baat bij om zo snel mogelijk hun aanvraag voor een opvangplek in te dienen. Als je snel de stap zet, is de kans groter dat je in de voorziening van je keuze terecht zal kunnen.”

Om nieuwe gebruikers wegwijs te maken op het platform, hoort bij de vernieuwde website ook een instructievideo. “In twee minuten leggen we ouders daarin uit hoe ze gebruik moeten maken van het kinderopvangportaal,” zegt Tineke Carels-Bogaert van Huis van het Kind Brugge. “We tonen duidelijke icoontjes en pictogrammen met een beknopte uitleg bij elke stap. Op termijn integreren we een ‘readspeaker’ in de site, zodat ook mensen met een visuele beperking er hun weg in kunnen vinden. Mensen met vragen of problemen kunnen ook nog altijd terecht bij het Loket Kinderopvang van Huis van het Kind Brugge.”

www.kinderopvangbrugge.be

Bekijk hier de instructievideo