'Kinderhaven Zeebrugge' in de startblokken

8
mrt
2024

Meer en flexibelere kinderopvang, op maat van ouders die geen nine-to-fivejob hebben. Dat is de gedachte achter ‘Kinderhaven Zeebrugge’. Het project is een samenwerking tussen kinderopvang De Blauwe Lelie (Mintus), Huis van het Kind Brugge, de Centrale der Werkgevers Zeebrugge (CEWEZ) en Association Port of Zeebrugge Interests (APZI). In overleg met de buurt en de Zeebrugse wijkregisseurs zetten ze hun schouders onder een nieuwe kinderopvangstrategie. Vlaams minister van welzijn Hilde Crevits en haar collega-minister van werk, Jo Brouns, investeren 200.000 euro in ‘Kinderhaven Zeebrugge’.

Ouders die geen geschikte of betaalbare kinderopvang vinden voor de kroost, hebben het moeilijker om aan de slag of te gaan of te blijven. Om dat probleem aan te pakken, lanceerde de Vlaamse Overheid in november 2023 een brede projectoproep. De combinatie van de domeinen ‘werk en welzijn’ stimuleert bedrijven om, met financiële ruggensteun, zelf te investeren in kwalitatieve kinderopvang voor werknemers met kinderen. Een nieuwe samenwerking tussen De Blauwe Lelie, CEWEZ en APZI werd geselecteerd als één van de vijf proeftuinen.

Tim MAENHOUT, directeur De Blauwe Lelie: “Kinderopvang is en blijft een essentiële factor voor het welzijn van kinderen en hun ouders. Wie zijn kroost tijdens de werkuren op een veilige plek kan achterlaten, gaat met een gerust moed aan de slag of kan comfortabel zoeken naar een job. Helaas is dat voor heel wat ouders geen evidentie. Het aantal kinderopvangplaatsen in Vlaanderen is beperkt, wachtlijsten zijn vaak lang. Bovendien matchen de opvanguren niet altijd met jobs waarin ouders geen kantooruren presteren.”

Zulke onregelmatige uren zijn in de havensector bijzonder courant en dat maakt het voor werkgevers in die haven extra moeilijk om vacatures ingevuld te krijgen. De proeftuin Kinderhaven Zeebrugge wil de kloof helpen dichten met een gerichte kinderopvangstrategie. Er wordt een brede bevraging gedaan bij havenbedrijven en -werkgevers, om te zien waar de specifieke opvangnoden van werkende ouders zitten. Op termijn kan dat voor uitbreiding van bestaande opvanginitiatieven, of de opstart van nieuwe initiatieven leiden.

Pablo ANNYS, voorzitter Mintus: “Via deze projectoproep experimenteren we met nieuwe businessmodellen die het voor de havenbedrijven aantrekkelijker maken om zelf te investeren in kinderopvang. Een mogelijkheid is dat havenbedrijven de nodige opvangplaatsen reserveren in een netwerk van vergunde kinderopvanginitiatieven voor baby’s en peuters, zodat werknemers op hun beurt een opvangplaats in de buurt kunnen kiezen. Vraag en aanbod worden via die aanpak zo goed mogelijk gematcht”

 

 

Een innovatief project zoals ‘Kinderhaven Zeebrugge’ wil ook de drempel voor bedrijven verlagen om te investeren in kinderopvang voor hun medewerkers. Werknemersdelegaties bekijken wat de specifieke opvangwensen en -noden zijn en die info wordt teruggekoppeld naar de projectpartners uit de kinderopvang. Doel van deze zoektocht is dat bedrijven leren uit de spreekwoordelijke drempels in het traject. Zo kunnen ze later, in samenwerking met De Blauwe Lelie, expertise delen met andere werkgevers binnen Brugge en West-Vlaanderen.

Pablo ANNYS: “In dit proefproject zoeken we dus naar manieren om 36 extra opvangplaatsen via de havenbedrijven te creëren. Zij krijgen hier in de loop van april informatie over. Als de bevindingen in Zeebrugge positief zijn, opent het nieuwe mogelijkheden die elders voor een duurzame oplossing kunnen zorgen bij het nijpende kinderopvangtekort. Ouders en bedrijven doen er allebei hun voordeel mee.”

Naast ‘Kinderhaven Zeebrugge’ werken ook deze organisaties aan een innovatieve proeftuin kinderopvang:

  • Voka Kamer van Koophandel Oost-Vlaanderen en I-mens vzw
  • VKW Limburg vzw en Ferm Kinderopvang vzw regio Limburg
  • Voka Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant en Ferm Kinderopvang vzw regio Tienen
  • UnieKo, HDI-Wij helen, NSZ, DayCare-Solutions en Voka Kamer van Koophandel Limburg